perjantai 24. lokakuuta 2008

8. askel: Savio ja Kannisto ansaitsevat enemmän

Eteläisimmät kaupunginosamme, omaleimaiset Savio ja Kannisto ovat mukavia paikkoja asua, sanovat sikäläiset. Moni ei ikipäivänä muuttaisi kotikonnuiltaan pois - tai jos muuttaakin, palaa aika varmasti takaisin. Vuosien varrella Savio, sen luoteisosana tunnettu Koivikko ja pohjoisosassa sijaitseva Kannisto ovat nähneet monelaista kehitystä.

Tiili- ja kumiteollisuuden ympärille syntyneet Savio ja Koivikko kokivat kukoistuksen aikoja vuosikymmeniä sitten, kun väki kävi
töissä punatiilisessä kumitehtaassa. Omalla kylällä hoidettiin kaupat ja kihlat, uimaretket ja iltamat. Aseman läheisyyteen nousi asukkaiden ja yhtiön rakennuttamia taloja. 60- ja 70-luvulla kansan muuttaessa maalta kaupunkiin, myös Saviolle ja uuteen Kanniston kaupunginosaan rakennettiin paljon uusia kerrostaloja.

Nyt 2000-luvulla tilanne on toinen. Saviolla, Kannistossa ja Koivikossa asuu edelleen asuinpaikastaan syystäkin ylpeitä keravalaisia, mutta alueen kehittäminen on jäänyt aivan liian vähälle. Työpaikkoja Saviolla, Kannistossa ja Koivikossa on enää murto-osa entisestä ja palveluiden saatavuus on jatkuvasti heikentynyt. Viimeinen niitti oli neuvolatoiminnan siirtyminen terveyskeskukseen.

Suunta on kuitenkin ylöspäin. Alueella on virinnyt Keravan aktiivisinta kylätoimintaa, joka on antanut uutta puhtia alueen kehitysnäkymiin. Savion kyläkekkerit ovat jokavuotinen tapahtuma, jonka iloisesta ja toimeliaasta tunnelmasta muut kaupunginosamme saavat ottaa mallia. Vanhat saviolaiset, koivikkolaiset ja kannistolaiset ovat saaneet samalla uutta tuulta purjeisiinsa. K-marketiksi muuttunut Bäckströmin kauppa on Savion sydän, Siwa Kanniston.

Savion, Kanniston ja Koivikon nousukausi alkakoon näistä asioista:

1. Kaupungin palvelukeskus tai yhteispalvelupiste Saviolle. Kaupungin ja liike-elämän on yhdessä tuotava Savion keskustaan lisää palveluja, jotta alueen asukkaat voivat hoitaa kotinsa lähellä päivittäiset asiointinsa. Aktiivinen kaupungin kaavoituspolitiikka luo mahdollisuuksia myös kaupallisten palveluiden lisäämiselle.

2. Alueen viihtyisyyttä ja turvallisuutta lisättävä. Savion keskustan Salavapuistoa on jo kunnostettu, mutta lisää puistomaisuutta peliin koko alueelle! Kanniston keskustan repsahtanut ilme peruskorjaukseen. Valaistus kuntoon ja epämääräiset pusikot kitkentään, jotta ihmiset kokevat olonsa turvalliseksi hämäränkin aikaan.

3. Kanniston koulua ei lakkauteta. Julkisuudessa on puitu Kanniston koulun mahdollista lakkautusta. Jatkuvasti muuttuvat lapsimäärät ja laskelmat eivät ole saaneet minua vakuuttuneeksi siitä, että Kanniston koulun opetus olisi syytä lopettaa. Pidetään koulu sille varatussa käytössä ja varaudutaan siihen, että lähivuosina alueelle tulee muuttamaan paljon kouluikäisten lasten perheitä. Esimerkiksi Niinikankaan alue on jo lähiaikojen suunnitelmissa.

Kuvassa on mukavia hetkiä reilun kuukauden takaa, kun Savion kyläkekkereissä vietettiin yhteisiä hetkiä aurinkoisessa säässä. Toisessa kuvassa ovat pojat esiintymislavan edustalla, toisessa ehdokaskollegani Maija Länsimäki Savion Sosialidemokraateista keskustelee kuntalaisten kanssa keltaisen SDP-aurinkovarjomme katveessa.

Ei kommentteja: